49 miljarder på presenter

Vi svenskar älskar både att få presenter och att själva ge presenter, och enligt en undersökning från Nordea har de fått fram att vi i Sverige lägger årligen 49 miljarder kronor på presenter. Främst är det bröllopsgåvor.

”Gåvor i form av pengar ger vi oftare till konfirmander och studenter medan gåvor som aktier och fonder framförallt ges vid dop. Vi uppskattar att vi köper presenter för totalt 27 miljarder kronor per år men den faktiska summan kan vara nästan den dubbla.”

Om detta skriver Nordea som ligger bakom den stora undersökningen. Undersökningen visar på att vi tror att vi handlar för betydligt mindre än vad vi faktiskt gör, och att de största utläggen på presenter går till barnens bröllopspresenter skriver dn.se, där vi kan lägga upp till flera tusentals kronor. Svd.se skriver även de om denna undersökning där man även kan läsa att det är kvinnor som lägger mer pengar än män på presenter och ser man till småbarnsföräldrar så är det otroligt många utlägg då det är många, många olika barnkalas man nästan varje helg far runt på.

788757-diamond-engagement-ring-and-wedding-bandVad man kan tänka på är att skriva upp alla utlägg man gör för att hålla koll, det finns även appar som man enkelt utan att göra någon ansträngning kan hålla koll på alla utgifter man gör om man handlar med sitt kort, vilket de flesta gör. Och väljer man exempelvis att handla online här där man få rabattkoder på sina köp så kan man göra fina kap, och kanske kommer summan som vi handlar presenter för att minska, men inte glädjen.