Att tänka på med barnskor

”Mamma, skorna sitter jättebra” eller ”Pappa, jag vill ha dem här, och bara dom här!” är meningar vi kan få höra från våra barn. Och kanske är det för att vi ställer fel frågor: ”sitter skorna skönt? Det är en fråga som vi inte borde ställa utan som vi borde mäta oss till. Varför, jo, för att barn inte kan känna efter så bra hur skorna sitter utan om de tycker skorna är fina så kommer dem säga att skorna passade utmärkt. Vilket resulterar i att de kan få problem med fötterna i form av att de växer fel eller att de trampar snett för att de har för stora skor. När du vet storleken så kan du med enkelhet köpa barnskor online.

Hur ska skon sitta

Vad du ska tänka på är att det räcker inte bara att hålla koll på hur lång foten är, utan även hur bred din barns fot är samt om barnet har hög vrist eller är plattfot. Sedan är det viktigt att du köper hem en bra mätsticka så du kan mäta foten med jämna mellanrum och även se hur mycket foten vuxit. Tänk på att det sak finnas marginaler så foten kan röra sig i skon samt att barnet har möjlighet till att växa lite. Man brukar säga att ungefär 1-1,5 cm när det kommer till sommarskor och upp till 2 cm när det gäller vinterskor så du får plats med en socka. Tänk inte bara på att gå efter vad det är för storlek  som står i skon då många skor har olika mått.

”Enligt Dagens Medicin anser forskarna att föräldrar bör vara mer vaksamma och mäta sina barns fötter – och deras skor – en gång i månaden, åtminstone om barnen har en period då de växer mycket.”