Make up och Oscars

Smink kan vara bra för huden, både skyddande och vårdande men inte alltid eller under alla förhållanden. Idag skriver vi om detta, om billigt smink, om nominerad make up och om Oscarsgalan.

Fotomodell - MindreNyligen kunde vi tillsammans med kända youtube-profilen Therese Lindgren (via Expressen) testa H&M:s nya smink. Resultatet blev liksom betygen av varierande slag. Via ett videoklipp kan en följa när Therese provar de olika produkterna för att sedan låta det gå ett par timmar innan hon ger betyg. Några av produkterna var oerhört prisvärda för sin kvalitet, andra motsvarar priset i den låga kvaliteten. Ojämnt alltså. Kanske inte den kedja av smink man ska införskaffa allt från om man vill lyckas med en perfekt contouring.

Sola inte med smink

Enligt en hudläkare, som även är professor i dermatologi, ska man helst undvika att sola med make up. Det är nämligen skadligt, eller kan vara. Beroende på vilken typ av smink man använder varierar det, underlagskrämer med solskyddsfaktor i sig kan ge ett ganska bra skydd men vissa sorters ingredienser i smink ökar faktiskt solkänsligheten.

När en produkt innehåller psoralener, som även går under namnet bergamottolja, kan det i samband med sol ge upphov till oönskade pigmentfläckar. Dessa är väldigt svåra att bli av med och förvärras genom starkt solljus. Denna substans finns ofta i billigare smink och används för att sminket ska lukta gott. Det är i Metro vi finner artikeln, och vi sammanfattar budskapet i nyheten här:

  • Undvik smink med psoralener i solen
  • Köper du smink utomlands ska du vara försiktig
  • Många produkter har ofullständiga innehållsförteckningar
  • Använd helst inte något smink alls i solen, för att vara säker
  • Är det parfym i produkten kan detta leda till allergisk reaktion med sol
  • Köp inte allt för billigt smink hursomhelst

Någon som lite förvånande har Oscar-nominerats för bästa make-up är filmen ”Hundraåringen”, regisserad av Felix Herngren. I Svenska Dagbladet kan vi läsa att det är sminkörerna Love Larson och Eva von Bahr som ligger bakom sminkningen och för perukerna i filmen, två personer som i nuläget givetvis både är glada och spända inför Oscarsgalan. Här kan man se alla nominerade i de olika kategorierna. Några som kanske spås vara förhandsfavoriter är Leonardo DiCaprio för sin roll i The Revenant, Jennifer Lawrence i Joy och Christian Bale i filmen The Big Short. Galan hålls den 28 februari, på kvällen i USA och sent in på natten svensk tid.