Skötselråd: förvaring av smycken

Hur förvarar du dina smycken därhemma? Ett av de bästa skötselråden du kan få när det gäller dina smycken, är att förvara dem i speciella smyckesförvaringsväskor. Läs mer om hur du sköter dina smycken här.

Vi har valt att titta på smyckesförvaring från Edblad som är mycket stilrena och bra förvaringsväskor för dina smycken. För att ens smycken ska behålla sin lyster och inte bli missfärgade är det mycket klokt att förvara dem i speciella väskor avsedda för smycken. Eftersom det finns många olika rengöringsråd, som ibland står i strid med varandra, är det bra att från början se till att smyckena inte solkar ner sig genom att förvara dem bra och inte duscha med dem.

Så rengör du dina smycken

Om dina smycken har blivit missfärgade och smutsiga finns det mycket du kan göra för att få tillbaka lystern igen. Är det dock inte äkta silver eller guldplätering finns det en risk för att det blir svårt att få tillbaka lystern. Det finns några kända husmorsknep, vad sägs om att rengöra sina smycken i en skål med ketchup? Bli inte förvånad, metoden används av många! Eller spana in den här filmen om hur man rengör smycken med bikarbonat och kokhett vatten:

I nyteknik.se hävdar man dock att de gamla husmorsknepen inte är de bästa. Bakpulver, menar kemidoktorn, är den absolut bästa metoden. Hon utförde tester tillsammans med sin kollega och prövade alla de välkända metoderna för silverputsning, och kom fram till att bakpulver med aluminiumfolie är den överlägset bästa metoden. Det beror på att silversulfiden (den svarta beläggningen på silver) går att ta bort med mer miljövänliga metoder.

Det finns alltså olika teorier om hur du rengör dina smycken, och det bästa är som tidigare nämnt att förvara dem på ett sätt som gör att de inte utsätts för onödig påfrestning.