Sommarjobbet kan betala för studenten

Tidigare skrev vi om hur de som tar studenten lägger ner allt mer pengar på sitt utseende och fixerar sig kring vad som man ska ha, för att alla andra har det, något som kan bli väldigt dyrt i längden. Men har man sommarjobbat en del innan är det kanske något som man har råd med.

 

lyckliga-studenter - MINDREMen hur får man egentligen ett sommarjobb och dessutom en jobb som man faktiskt tycker är roligt (eller åtminstone drägligt)? I Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur endast ett fåtal av de största svenska techbolagen erbjuder jobb till yngre förmågor, det kan räknas till en handfull i totalen. Extremt lite alltså.

Så medan det är högtryck i techbranschen i Sverige så finns det inte lärlingsplatser för unga att prova sina vingar på. Flera talanger lockas av den kreativa miljön och det både ju egentligen gott för framtiden. Samtidigt är det så att för många unga så är praktikplatser och sommarjobb en väg in i arbetslivet, och en chans som är guld värd. Utan den vet man ju inte om man vad man tycker är roligt att göra eller vad som man inte känner för att utbilda sig till i framtiden.

Sommarjobb ger fickpengar

Men de som har fått sommarjobb kanske är nöjda ändå, trots att lönen må vara undermålig och dessutom kanske att arbetsuppgifterna kan vara monotona och simpla. Men det hör också lite till, till ungdomen och till feriearbetet i stort. Så länge man inte blir utnyttjad av en arbetsgivare så lär man sig åtminstone var man kanske inte vill vara i framtiden, samtidigt som man tjänar lite pengar – pengar som man kanske kan lägga på studentkläder, mössan och ha pengar över till andra saker dessutom. Bara det är ju egentligen guld värt. Några av de sommarjobb som fanns att söka på Arbetsförmedlingen i våras, inför sommaren listas nedan, i en artikel från Göteborgs-Posten:

Pryltokig kundtjänstmedarbetare, Borås

Glasskioskbiträde, Norrtälje

Stationsbiträde och campingvärd, Södertälje

Sommarjobbare till ny dejtingapp, Stockholm och Malmö

Sommarjobb på lantbruk, Tomelilla

Morgonpigg terminalarbetare, Norrtälje

Hästvan guide, Stockholm

Sommarjobb i parfymeri, Stockholm

Städ- och bäddpersonal, Nordmaling

Bartender, Gotland

Brunnsborrare, Kungsbacka

Godisplockare, Sandviken

Pizzabagare, Falkenberg

Trädgårdsarbetare, Stockholm

Sommarjobb på fiskbil, Stockholm

Tankbilschaufför, Kungälv

Hotellreceptionist Göteborg

Kolloledare, Stockholm

Sedan fanns det faktiskt hela 800 till. Så det är inte ont om sommarjobb i år, jämfört för bara några år sedan.