Undvik sträva implantat

Funderar du på att operera brösten? Det är du inte ensam om, det är ett vanligt ingrepp som många väljer att göra för att boosta sin självkänsla. Men innan du lägger dig under kniven kan det vara bra att ha koll på riskerna som operationen medför – visste du till exempel att man varnar för sträva bröstimplantat?

Det är många som har funderingar och tankar om bröst och väljer att genomgå bröstförstoringar för att få bysten såsom de vill ha den, men innan man lägger sig under plastikkirurgens kniv finns det en del saker att tänka på rörande risker. Till exempel har det nyligen uppdagats att kvinnor som valt sträva implantat framför de klassiska i större utsträckning har drabbats av en ovanlig cancer. Men huruvida detta har något samband med implantaten är svårt att bevisa. Därför är dessa inlägg ännu inte något som Svenska Läkemedelsverket varnar för då man anser att det är för tidigt att säga något definitivt om implantaten. Däremot har Svensk förening för estetisk plastikkirurgi manat till försiktighet sedan år 2016 rörande användning av just makrotexturerade bröstimplantat som de sträva implantaten heter. Av den anledningen så använder deras medlemmar, alltså plastikkirurgerna som är godkända av föreningen och deras kliniker, andra typer av implantat och undviker dessa.

Fakta om bröstimplantat

Om man är intresserad av att genomgå en bröstoperation finns det många saker att tänka på och vad somkan vara bra att göra innan är att ta reda på ordentligt fakta. Här är siffror om bröstimplantat som tidningen Corren sammanställt från information hämtad hos ICIJ, The Implant Files och Brimp:

  • Just bröstförstoring är den vanligaste formen av skönhetsoperationer i hela världen.
  • Under 2017 ökade den globala försäljningen av bröstimplantat ordentligt och omsatte omkring 9 miljarder kronor vilket bara spås öka ännu mer och år 2525 väntas omsättningen vara 18 miljarder kronor.
  • Under 2017 var det 1,6 miljoner kvinnor som gjorde bröstoperation med bröstimplantat och majoriteten gjordes i USA, Brasilien, Mexiko och i Italien. Och cirka 5 000 bröstoperationer gjordes i Sverige av dessa, och här räknar man också med de operationer som varit medicinskt motiverad.
  • Det senaste årtiondet är det omkring 10 miljoner kvinnor som har opererat in bröstimplantat.