Utseendet viktigare vid studenten

De som ska ta studenten i år spås lägga ännu mer pengar på sina utseenden. Detta tros bero på den utseendehets som råder i dag men även på att studenten blivit allt viktigare för ungdomarna.

1499772-holding-hand-with-wrist-corsage

För de som lägger mest pengar på utseendet kan studentbalen numera bli en stor kostnad, framförallt för tjejer. Det är Sveriges radio som rapporterar detta efter att ha pratat med olika aktörer inom skönhetsbranschen. Exempelvis kan en klänning kosta runt 3 000 kronor, en håruppsättning runt tusenlappen och en make-up mellan 300 och 500 kronor. Det slutar dock inte där eftersom många vill fixa sina naglar, göra spray-tan samt göra hår- och fransförlängning. Det börjar bokas tider för sminköser och frisörer redan i början på året och vårens tider har i princip redan tagit slut i stora delar av landet. De butiker som säljer festkläder märker också av det höga trycket och sedan jul har blivande studenter varit på jakt efter den perfekta balklänningen. De inom skönhetsbranschen tror att studenterna lägger mer pengar på utseendet inför balen och studenten i dag för att det blivit allt viktigare med utseendet på grund av bloggar och sociala medier.

Studenten allt viktigare

Det är inte bara just utseendet som är viktigt på studenten, utan hela studenten har blivit allt viktigare de senaste åren, skriver GP. Dagens studenter vill ha allt på sitt sätt och det duger inte för de flesta att gå ner på stan och köpa en studentmössa som redan är färdig. De flesta vill specialdesigna en mössa på till exempel http://www.abcgruppen.se/. Behovet av sådana här tjänster har vuxit fram de senaste femton åren på grund av att traditionerna kring studenten bara blivit starkare. De företag som finns inom studentbranschen säger att studenten har blivit så viktig för att den definierar steget in i vuxenvärlden. För barn får man sällan innan 30 och konfirmationen har väldigt liten betydelse i dag.

Håll nere kostnaderna

Med alla fester, prylar och kläder som studenten innebär kan det bli lite tomt i plånboken efter studentperioden. Men det finns en del saker man kan göra för att hålla nere kostnaderna:

  • Gör upp en budget innan studenttiden och bestäm ett tak för vad allt får kosta.
  • Gå ihop några stycken och ha studentmottagningen tillsammans och dela på kostnaderna.
  • Bestäm vad som verkligen är viktigt och vad som du faktiskt kan avstå ifrån.
  • Välj en studentmössa som är lagom pyntad.
  • Hyr en kostym eller hitta klänning på second hand. Läs mer.